Recepty

Kapr vařený v páře

  • 800 g filetů kapra
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl

Na zálivku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička cukru

Do hrnce nalijeme ½ litru vody, vložíme do ní mrkev nakrájenou na kostičky a petržel, česnek nakrájený na plátky, nové koření, bobkový list, pepř a sůl. Uvedeme k varu a necháme 15 minut povařit. Filety kapra osolíme, vložíme do pařáku na kastrol a v páře je uvaříme do měkka. Suroviny na zálivku vložíme do misky a rozšleháme.

Uvařenou rybu vložíme na talíř, pokapeme zálivkou a podáváme s vařenými bramborami či jinou přílohou.


Pečený pstruh s bylinkami

  • 4 pstruzi
  • hrst oblíbených bylinek (např. bazalka, majoránka, rozmarýn, tymián)
  • 1 citron
  • máslo
  • bílé víno
  • brambory

Pstruhy osolte vně i uvnitř a vložte hrst bylinek (nejlépe čerstvých) a nakrájený citron. Ryby vložte do pekáče, dejte na ně kousky másla a pečte v předehřáté troubě cca 15 minut. Během pečené můžete pstruhy podlévat bílým vínem. Podáváme s vařenými bramborami či jinou přílohou.


Marinovaný jeseter

  • jeseter
  • cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl
  • marináda - olej, tymián, oregano, koriandr, česnek

Jesetera staženého z kůže a naporcovaného na podkovy vložíme do pekáče, osolíme, potřeme olejem s bylinkami a nakrájenými stroužky česneku a necháme 1 hodinu odležet. Před pečením ho podlijeme trochou vody a s nakrájenou cibulí vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 50 minut na 200 stupňů. Během pečení můžeme rybu podlévat bílým vínem. Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší, hranolky či jinou přílohou.